Kilde/publisert: Påskemagasin 2025.
Fra tvillingmamma til Cafe
Potet og folkekjær sjel
Bodil er et navn mange kjenner igjen på Valdres alpinsenter. Med ti år i bagasjen
har hun rukket å bli en skikkelig bauta her oppe i fjellet – og det hele startet med
en tilfeldig festprat og en liten stilling i billettluka høsten 2014.
Siden har Bodil vært innom det meste, eller som hun selv sier: «Jeg har jobbet som potet!» Fra å vaske hytter og selge billetter til å styre kafeen som fast ansatt siden 2018 – Bodil har vært med på reisen.
Fra tvillingmamma til Cafe
Hvorfor begynte hun her i det hele tatt? «Jeg hadde vært hjemme med en haug unger i mange år – tvillingmamma og dagmamma for fem til samtidig. Til slutt ble jeg nesten redd for at jeg ikke kunne snakke normalt med voksne lenger!» ler Bodil. En kveld traff hun tilfeldigvis Harald Kulhuset, daglig leder i Valdres alpinsenter. De slo av en prat, og noen dager senere sendte hun en melding. Vips, så var hun i gang! «Det gikk fort, og jeg har ikke sett meg tilbake siden.»
Nå har også døtrene hennes blitt en del av teamet i kafeen. «Det var litt rart i starten,» innrømmer hun. «Man vil jo ikke favorisere dem, men heller ikke være for streng. Det tok litt tid å finne balansen.» Men nå? «Jeg er så stolt av dem! De tar ansvar, styrer og fikser, og av og til står jeg der med en tåre i øyekroken og tenker: For noen flinke jenter!»
«Pølse og pommes frites går unna som hakka møkk.»
Hverdagen i kafeen: Pommes, prat og action
Så hva er det beste med å jobbe her? «Det er absolutt ikke å gå rundt og lukte pommes frites hele dagen,» sier Bodil og ler høyt. «Nei, det er folkene! Gjestene som kommer for å kose seg, som vi treffer igjen år etter år – samme uke, samme smil. Den relasjonen er gull verdt.» Hun elsker å slå av en prat i kassa, møte hyggelige folk og få gode tilbakemeldinger. «Jeg er så glad i å være rundt mennesker, og her får jeg brukt det for fullt. Spesielt når det blir rush – da trives jeg skikkelig!»
Og rush blir det, spesielt i høysesong. Bodil har lært seg kunsten å håndtere sultne gjester. «Svøltne følk er sure følk, vet du! Men vi klarer stort sett alltid å snu det med et smil.» Dansker, pølser og en sabla god burger Med mange danske gjester på besøk har Bodil fått øvd seg litt på nabospråket. «Kan jeg dansk? Nei, langt ifra! Men jeg sniker inn noen danske ord innimellom, og jeg skjønner dem heldigvis godt,» sier hun med et glimt i øyet.
På menyen er det likevel ingen overraskelser: «Pølse og pommes frites går unna som hakka møkk – uansett hvor kjedelig jeg synes det er!» Men med ny meny-tavle har de fått opp salget av wraps også. «Folk liker alt det varierte tilbehøret. Og så er vi skikkelig stolte av burgeren vår – den er rett og slett knallgod! Den må du prøve!»
Klar for høysesong og påske
Når vinterferien i uke 8 og påsken banker på døra, går Bodil i planleggingsmodus. «Jeg og Harald jobber tett sammen. Vi bestiller varer tidlig, bygger opp lageret og sikrer nok folk – døtrene mine stepper heldigvis opp!» Etter ti år i gamet er hun blitt rolig som skjæra på tunet. «Nå vet jeg hva som kommer, og det gjør alt så mye lettere.»
Hvorfor kommer gjestene tilbake år etter år? «De sier vi er en fin gjeng her, at vi har god stemning og tar vare på hverandre. Og så slipper de de lange køene – her går det kjapt, selv på de travleste dagene. De utenlanske gjestene elsker at det er akkurat passe stort, og at vi alltid har tid til en liten prat. Når de kommer tilbake og sier ‘Hei Bodil’, da blir jeg ordentlig glad!»
Påskeplaner og en liten hemmelighet
I påsken satser de på sol, grilling ute og masse fornøyde gjester. «Det blir dobbelt så hektisk for meg, men fy søren så gøy det er!» smiler Bodil. Og planer for kafeen fremover? «Ja, vi har noe på gang, Harald jobber nå intenst med planene med ombygging av kroa! Gled dere til neste sesong sier Bodil.
Så når du svinger innom Valdres alpinsenter i påsken, stikk hodet inn i kafeen, ta deg en burger eller en wrap, og si hei til Bodil. Det setter hun garantert pris på!
TEKST OG FOTO | RICHARD TINGHAUGEN